18 05, 2017

17. mai i Skogsvåg

Av |2017-05-18T23:32:07+01:0018/05/2017|

17. MAI:
Det så lenge stygt ut værmessig. Men 17. mai 2017 ble en flott festdag. Sol, varmt og godt, og vindstille. Kunne ikke bli bedre.

Start ved Sundheimen
Årets feiring startet ved Sundheimen kl. 11.00 med sang av Fedrelandssalmen. Deretter gikk barnetoget som vanlig fra Sundheimen til Sundhallen. Også i år med en brannbil foran og en bak.

Skolemusikken hadde fire hjul i år også
Siden vi fortsatt mangler musikkorps i kommunen var musikken også i år et POP-anlegg på en bil. Greit nok, som tante Ruth pleier å si, men ikke helt det samme som et korps …

I år hørte vi alt som ble sagt
I Sundhallen var det dekket opp til 650 personer. Siden Skogsvåg – og Pollen skule er slått sammen, er det mye folk i denne skolekrinsen. Elvene ved Skogsvåg skule underholdt oss med fin sang og musikk og to gutter ved skolen holdt tale. I år hørte vi alt som ble sagt. Kort, flott tale hvor vi ble minnet på at vi ikke må ta demokratiet for gitt og at vi må verne godt om det. Dette er vel selve kjernen i 17. mai budskapet.

5. klasse vant “heiaropkonkurransen” i toget. Da vanket det diplom og tusen kroner til klassen.

Flott opplegg i år

Foreldrene hadde pyntet bord og serverte oss god mat og drikke. Bongsystemet fungerte utmerket. I år var matbodene splittet etter hva som ble solgt. Ingen som skulle ha pop-korn ble stående i lapskauskøen med andre ord. Veldig godt opplegg og bare smil å se.

Etter maten gikk vi ut i det fine været og prøvde lykken i “fiskedammen”, “godfoten”, luftgeværskyting, osv.

Til slutt ble det kappspringing på Skogsvåg stadion. Det fikk vi ikke med oss. Sol og rømmegrøt på terrassen hjemme lokket.

3 05, 2017

Kval i våg

Av |2017-05-04T06:17:51+01:0003/05/2017|

KULTUR
Per Golten har mange talent og interesser. En av interessene er lokalhistorie og da spesielt hvalfangsthistorie fra Skogsvåg. Historien om hvalfangsten i Skogsvågen strekker seg mange, mange hundre år tilbake i tid. Og mange forskjellige jakt- og avlivningsmetoder er blitt brukt oppigjennom århundrene.

Idéen ble sjøsatt
I mange tiår har Per gått og ruget på en idé om å lage et merke, noe håndfast, som kan minne oss om denne unike fangsten.  Nylig ble idéen klekt og materialisert, og fredag 28. april ble ideen «sjøsatt» og gjort synlig for alle.

Vågehvalen er tilbake i Kvalvågen
På fjæra sjø fredagskvelden 28. april ble en hvalspor plassert på Kvalvikaskjæret i Kvalvågen i Skogsvåg.  Opprinnelig skulle Ståle Skoge og Teineskjær løfte sporen på plass, men man fryktet at kranen ble for kort. Da ble Tonny-Frode Nygård og Trollungen tilkalt. Løfteoperasjonen gikk som smurt og etter kort tid var hvalsporen plassert på skjæret.

Leit, men vi ser at det tok ikke lang tid før måsen gjorde sitt fornødne på sporen. Nå er det bare å håpe at hvalen får være i fred og at det ikke dukker opp noen hvalspeidere eller hvalskyttere som vil ta livet av hvalen. Vi krysser fingrene.

 

Gå til toppen